Vad kostar en takreparation

Att svara på frågan vad det kostar att reparera ett tak är förstås helt omöjligt. Det beror på hur mycket det är som ska åtgärdas och vilken typ av tak man har. En annan viktig aspekt som påverkar priset är om man gör det själv eller om man anlitar en takfirma. Om man är händig och reparationen inte är för omfattande kan man spara pengarna man skulle lagt på arbetskostnad genom att utföra arbetet själv, men då gäller det verkligen att man vet vad man ska göra.

Om man gör en bristfällig reparation kan man i värsta fall få ett större problem än man hade innan. När det gäller tak är väldigt viktigt att underarbetet blir rätt gjort så att taket inte läcker in fukt, och det kan räcka med en liten miss för att det ska bildas en fuktskada. Har man inte kunskapen som krävs är det alltid bäst att vända sig till proffsen som kan utföra reparationen på rätt sätt och som ofta också kan lämna en garanti på sitt arbete.

Kostnad för takläggare
tak3När det gäller hantverkare finns det inga bestämda priser, utan det är upp till varje företag att sätta pris på sina tjänster. Priserna kan variera ganska kraftigt även när det gäller hantverkare inom samma yrke, och det kan till exempel bero på att det vanligtvis är dyrare att anlita hantverkare i större städer och att man ofta får betala lite mer om hantverkaren har lång erfarenhet av yrket.

Hantverkare har ofta ett timpris, och när det gäller takläggare ligger detta ungefär mellan 400-600 kronor (innan ROT-avdrag och inklusive moms). Hur mycket takläggaren hinner med på en timme beror förstås på vad det är som ska göras, men genom att denne uppskattar hur lång tid arbetet kommer att ta kan man få ett ungefärligt slutpris.

Det gäller förstås också att man räknar in kostnader för det material som kommer att gå åt, och ibland får man också betala takläggarens resekostnader. Firman ska kunna räkna ut vad hela arbetet på ett ungefär kommer att kosta, men ofta går det också bra att avtala om ett fast pris. Risken finns att man får betala mer då, men chansen finns också att man får betala mindre.

Man ska också komma ihåg att själva arbetskostnaden kan sänkas ganska rejält om man har möjlighet att använda sig av ROT-avdraget eftersom man med detta får dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person och år. Mer om takreparation och ROT-avdrag finns att läsa under fliken ”ROT-avdrag vid takreparation”.