Frågor & svar

Snabba frågor – snabba svar! Här kommer en snabb sammanfattning där du enkelt hittar svar på dina frågor.

Hur förlänger man takets livslängd?
Genom att regelbundet kontrollera taket så att man snabbt kan upptäcka skador och brister. Det är viktigt att titta på alla delar av taket. Man bör också hålla taket rent och förstås se till att reparera fel innan de skapar större problem.

Vad kostar en takläggare?
En takläggare tar mellan 400-600 kronor per timme (innan ROT-avdrag och inklusive moms).

Hur hittar man en bra takfirma?
Man bör kontrollera att firman har F-skatt och att inga skulder eller betalningsanmärkningar finns. Det kan även vara bra att begära referenser och ställa relevanta frågor till dessa.

Varför ska man undvika svart arbetskraft?
I längden tjänar man på att använda sig av vit arbetskraft. Ett svartarbete saknar garantier (det kanske inte ens blir färdigställt) och man har svårare att få hjälp av försäkringsbolaget. Dessutom kan man inte använda sig av ROT-avdraget.

Är takarbeten ROT-berättigade?
Ja, takarbeten (som till exempel takomläggning och takreparation) är berättigade till ROT-avdrag, men då krävs det också att alla andra regler och krav är uppfyllda, som till exempel att man har betalat in tillräckligt mycket i skatt, att man äger bostaden som arbetet utförs i och att man själv betalar för arbetet. Skatteverket kan svara på frågor om ROT.

Hur mycket får man dra av med ROT-avdraget?
Avdraget innebär att man får dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person och år.

Får man använda ROT-avdraget för materialkostnaderna?
Nej, det är endast arbetskostnaden som får dras av.